Kuchnia Apulii na talerzu. Tradycyjne przysmaki regionu.

Kuchnia Apulii jest bardzo bogata. Każde, miasteczko ma swoje tradycje, które są nadal kultywowane. Przyjeżdżając tu w sierpniu, czy wrześniu możemy natknąć się na sagre, czyli festyn. Świętuje się, co tylko można, nawet warzywo. Na przykład, Sagra del carciofo czyli święto karczocha w Trinitapoli.

Kuchnia tego regionu nigdy się nie znudzi. Apulia to prawdziwy raj dla podniebienia. Dlatego wracając z stąd można oprócz masy wspomnień, oliwy, wina i pamiątek przywieźć… dodatkowe kilogramy. Już starożytni Grecy i Rzymianie docenili dobrodziejstwa żyznych gleb i dogodnego ukształtowania terenu. Do dziś uprawnia się tu pszenicę durum, oliwki i winorośle. Stąd pochodzi zdecydowana większość włoskiego wina i oliwy. Nieodłącznym elementem kuchni Apulii są również ryby i owoce morza.

Kuchnia Apulii. Czego należy spróbować?

  • Burrata to ser wytwarzany na bazie krowiego mleka. Na pierwszy rzut oka podobny do mozzarella, ale jest lżejszy, miękki i bardziej nitkowaty. W środku jest delikatniejszy i rozpływający się w ustach. Nadaję się zarówno do pizzy, kanapki jak i makaronu.
  • Panzerotto to swoistego rodzaju sporych rozmiarów pieróg. Tradycyjny panzerotto nadziewany jest pomidorami i mozzarellą, równie pyszna jest wersja nadziewana mięsem mielonym, krewetkami i cukinią. Panzerotto kosztuje 2-3 euro i można go kupić w pizzeriach oraz rosticceriach.

  • Orecchiette, czyli makaron z wszelkiego rodzaju dodatkami. Pomidorami, czy kremem z rzepy brokułowej. Spacerując po mieście spotkasz kobiety, które produkują i sprzedają orecchiette na ulicach Bari. Warto zagłębić się w uliczki starego miasta, i kupić za kilka euro ręcznie robiony makaron.
  • Kuchnia Apulii to również desery. Tralli to przepyszne małe krążki z kruchego ciasta. Mają wiele odmian na słodko z owocami lub na słono z cebulą, papryką, koprem włoskim, rozmarynem, czy oregano.
  • Pasticciotto to jedne z najsłynniejszych apulijskich słodkości. Ciastka nadziewane są kremem i czekoladą. Idealne na włoskie śniadanie podawane z espresso lub cappuccino.
kuchnia apulii

Jeśli zastanawiasz się, którego wina z regionu się napić do posiłku to zapraszam Cię do przeczytania tego artykułu.

Dodaj pierwszy komentarz i rozpocznij dyskusję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *