Przejdź do treści

Co warto zjeść w Rzymie?

    Rzymską kuchnię charakteryzuje prostota i tradycyjne smaki bazujące na cebuli, czosnku, liściu laurowym, słoninie i boczku, ostrej papryczce, baraninie, serach zwłaszcza owczych i lokalnych winach. Kuchnia do najlżejszych nie należy, ale do jednych ze smaczniejszych, na pewno! Co zjeść w Rzymie?

    Priomo piatto, czyli makarony!

    Penne All’arrabiata – pomidory, czosnek, ostra papryczka, olej z oliwek, i słynny owczy ser Pecorino Romano

    Aglio, olio, peperioncino – makaron, czosnek, oliwa z oliwek i ostra papryczka

    Cacio e pepe – prostota, makaron, ser pecorino Romano i pieprz

    Gnocchi Alla Romana –rzymskie kopytka różnią się tym, że ciasto przygotowane jest z hemoliną (w naszych warunkach można ją zastąpić kaszą manną).  W Rzymie i całym Lacjum gnocchi jadało się w czwartki zgodnie z powiedzeniem: Giovedi gnocchi, Venerdi pesce, Sabato Trippa (w czwartek gnocchi, w piątek ryby, a w sobotę flaki).

    Spaghetti po rzymsku: makaron spaghetti, roszponka, pomidorki koktajlowe, czosnek, oliwa z oliwek, parmezan, sól, pieprz.

    Co jeszcze zjeść w Rzymie?

    Secondo piatto

    Abbacchio – jagnięcina podawana na różne sposoby

    Spuntature di maiale – żeberka wieprzowe prosto z pieca

    Trippa Alla Romana flaczki wołowe w sosie pomidorowym, w towarzystwie sera peccorino

    Porchetta – prosie smażone na ruszcie

    A co na deser?

    Trudno wskazać typowy rzymski deser. Prawie wszystko jest z „importu” z innych regionów: tiramisu, panacotta. Jednak warto spróbować ciasta z wiśniami – Crostrata di visciole, którym wiele osób się zachwyca.

    A jeśli chodzi o wina regionalne to warto spróbować…

    Frascati DOC – białe wino wytrawne

    Cesanese del Piglio DOC – czerwone wino wytrawne.

    Zapraszam do przeczytania przewodnika po Rzymie TU!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *