Co warto zjeść w Rzymie?
Rzymską kuchnię charakteryzuje prostota i tradycyjne smaki bazujące na cebuli, czosnku, liściu laurowym, słoninie i boczku, ostrej papryczce, baraninie, serach zwłaszcza owczych i lokalnych winach. Kuchnia do najlżejszych nie należy, ale do jednych ze smaczniejszych, na pewno! Co zjeść w Rzymie?
Priomo piatto, czyli makarony!
Penne All’arrabiata – pomidory, czosnek, ostra papryczka, olej z oliwek, i słynny owczy ser Pecorino Romano
Aglio, olio, peperioncino – makaron, czosnek, oliwa z oliwek i ostra papryczka
Cacio e pepe – prostota, makaron, ser pecorino Romano i pieprz
Gnocchi Alla Romana –rzymskie kopytka różnią się tym, że ciasto przygotowane jest z hemoliną (w naszych warunkach można ją zastąpić kaszą manną). W Rzymie i całym Lacjum gnocchi jadało się w czwartki zgodnie z powiedzeniem: Giovedi gnocchi, Venerdi pesce, Sabato Trippa (w czwartek gnocchi, w piątek ryby, a w sobotę flaki).
Spaghetti po rzymsku: makaron spaghetti, roszponka, pomidorki koktajlowe, czosnek, oliwa z oliwek, parmezan, sól, pieprz.
Co jeszcze zjeść w Rzymie?
Secondo piatto
Abbacchio – jagnięcina podawana na różne sposoby
Spuntature di maiale – żeberka wieprzowe prosto z pieca
Trippa Alla Romana flaczki wołowe w sosie pomidorowym, w towarzystwie sera peccorino
Porchetta – prosie smażone na ruszcie
A co na deser?
Trudno wskazać typowy rzymski deser. Prawie wszystko jest z „importu” z innych regionów: tiramisu, panacotta. Jednak warto spróbować ciasta z wiśniami – Crostrata di visciole, którym wiele osób się zachwyca.
A jeśli chodzi o wina regionalne to warto spróbować…
Frascati DOC – białe wino wytrawne
Cesanese del Piglio DOC – czerwone wino wytrawne.
Zapraszam do przeczytania przewodnika po Rzymie TU!
Dodaj pierwszy komentarz i rozpocznij dyskusję