Co warto zjeść w Barcelonie?

Będąc na wakacjach warto zastanowić się co zjeść w Barcelonie. Hiszpania oferuje kuchnie smaczną, prostą i dostępną dla każdego, zwłaszcza w postaci hiszpańskich kanapek tapas. Małe porcje i możliwość wyboru kilku rodzajów tapas za jednym razem to jest to za co uwielbiamy ten kraj.

Para Picar to hiszpański styl jedzenia polegającym na zamawianiu różnorodnych tapas dla kilku, czy kilkunastu osób i nakładaniu sobie ze wspólnych talerzy. Dzięki temu hiszpańskie kolacje to jedno z najprzyjemniejszych doświadczeń kulinarnych pełnych życia, śmiechu, rozmów i podgryzaniu przekąsek i popijaniu ich winem.

Pan con to mate to tradycyjna katalońska potrawa. To po prostu bagietka, oliwa i rozsmarowane pomidory. Pyszna w swej prostocie.

Co jeszcze zjeść w Barcelonie? Jeśli lubicie ziemniaczki to warto spróbować:

Patatas Bravas to obsmażone ziemniaczki podawana z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym, czasem również z czosnkowym sosem aioli. Kolejna ciekawa przystawka.

Calamares fritos  czyli smażone kalmary. Te smażone krążki należą do najsmaczniejszych owoców morza. Przynajmniej dla mnie

Bocadillo de Calamares, czyli kanapka ze smażonymi kalmarami. Chrupiąca bagietka, smażone krążki posmarowane pomidorami zachwycają swoją prostotą i smakiem.

Pimientos de Padron to małe zielone papryczki na jeden kęs. Najczęściej obsmażane na oliwie i posypane wielkimi kryształkami soli morskiej. Jemy je trzymając za ogonek.

Croquetas to niewielkie okrągłe kulki przygotowane na bazie beszamelu z różnymi dodatkami. Na zewnątrz chrupiące, przy krojeniu nożem nadzienie delikatnie się rozpływa.

Na koniec podsyłam kilka polecajek tapas baru w Barcelonie:

Klimatyczny tapas bar i pyszne jedzenie, do tego położenie w pięknej dzielnicy Garcia https://solsoler.barcelona/

Kolejny tapas bar godny polecenia to: https://www.casajaime.rest/, gdzie jakość jedzenia wygrywa z nowoczesnym wnętrzem.

Co wypić w Barcelonie?

Hiszpanie nie uznają herbaty, uważają ją za napój dla osób z problemami żołądkowymi. Tutaj posiłek popija się hiszpańskim winem, a w upały jego lżejszymi odmianami, sangrią lub tinto de verano. Ten napój powstaje z połączenia czerwonego wina z fantą, spritem lub gazowaną lemoniadą w proporcji 1:1.

Sangria to czerwone wino podawane  z owocami głównie cytrusowymi, ale nie tylko, mogą znaleźć się w niej również brzoskwinie, czy gruszki. Dodaje się do niej kieliszek mocniejszego alkoholu rumu, brandy, czy likieru.

 Clara to z kolei orzeźwiające piwo podawane z połączeniu ze spritem lub lemoniadą.

A może wino?

Katalonia kojarzy się przede wszystkim z musującymi winami Cava, która osiągnęła światową sławę.

W regionie Penedes uprawia się głównie wina białe w formie cytrusowej, z jabłkowym aromatem bądź wina w formie musującej. Znakomita Cava pochodzi z Penede z rejonu Sant Sadurni d’Anoia. Można tu również spotkać różową Cavę.

Priorat to po winach z regionu Rioja najbardziej pożądane miejsce pochodzenia wina hiszpańskiego. Panuje tu swoisty mikroklimat, w którym lato jest upalne długie i suche, a zimą zdarzają się przymrozki. Większość winnic rośnie na powulkanicznych glebach. Uprawia się tu głównie wina czerwone szczepów takich jak garnacha, cabernet sauvignon, pinot noir czy merlot.

Tutejsze wina są absolutnie wyjątkowe o ciemnym intensywnym kolorze, nutach suszonych owoców rodzynek i fig.

Zapraszam na pierwszą część zwiedzania Barcelony KLIK!

Dodaj pierwszy komentarz i rozpocznij dyskusję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *